úterý 19. června 2012

Krajta královská - naše Kjú

Zdravím!
Tento článek je poněkud nevšední, leč rozhodla jsem se ho napsat a zařadit ho mezi mé blogové příspěvky. S přítelem jsme si 25. 9. 2010 pořídili Krajtu královskou. Jmenuje se Kjú. K jako Kateřina, J jako Jakub (jméno přítele) a ú aby se to dalo nějak vyslovovat. A čárkované kvůli originalitě. Spousta lidí si myslí, že hadi jsou slizská stvoření, která chtějí jen ubližovat. Toto je ale omyl, doufám, že Vás tento článek alespoň přiměje trošičku nad tímto zapřemýšlet. Dole je samozřejmě nějaká ta fotodokumentace. Článek jsem psala vlastními slovy a ze zkušeností, které mám. Je trošičku obsáhlejší, ale určitě stojí za to si ho přečíst=)

Kjú




Kjú jsme si koupili na burze teraristiky v Ostravě. Stála nás nějakých 650 Kč, což je dost dobrá cena. Obecně platí, že čím starší had, tím dražší. A proč jsme si koupili zrovna Krajtu královskou? Proto, že je to jeden z nejmírumilovnějších hadů. Ne nadarmo se anglicky nazývá Ball Python - tzv. Balónová krajta (latinsky Python Regius). Protože když na ni zaútočíte, nebo do jí lidově řečeno šťouchnete, ona se stočí do klubíčka připomínající balon, kde hlavu má schovanou uprostřed a prostě nevyleze. Dále jsme si ji koupili pro její nádherný vzhled.

Když jsme si Kjú koupili, měla něco přes 30 cm, přišla mi docela maličká. Tyto krajty dorůstají délky 1,2-1,8m, což je taky takový zlatý střed. S tím souvisí svlékání hadů. Když ještě byla Kjú maličká, tak se svlékala poměrně často, ze začátku i 5krát za 2 měsíce, čím je starší, tím se svléká méně. Předtím, než se začne svlékat je Krajta tmavá a taková až kalná, kal má i na očích. Ve fotopříloze se můžete kouknout. Potom se začne otírat hlavou o nějaký kámen, větývku či kůru, záleží, co má v teráriu až jí kůže praskne tak se pomocí otírání celá svlékne z kůže a tím prokoukne nová vrstva, nádherně barevná a lesklá. Kůže by měla být vccelku( ta svlečená). Pokud vcelku není, je něco špatně. To se nám taky stalo - Kjú se svlékla jen z poloviny. Pak je třeba takovou kůži odstranit a to teda byla zábava, had se pořád točí a hýbe a já jí to musela sundávat. Pokud jsou tam kousky, které nejdou sundat normálně, tak se hadovi připraví koupel. Prostě se strčí do krabičky s vodou, kde si had pobude a stará kůže se odmočí.

Co se týká žrádla, Krajta královská je škrtič a my ji krmíme myšma. Myš se hodí živá (ano, na to se mne také hodně lidí ptá) do terária (četli jsme, že by se měla krmit někde jinde, ale my to děláme v teráriu a nevidíme nic proč by to tak nemohlo být, ostatně přítel má ještě dvě užovky a ty tak krmí už několik let) no a Kjú si ji prostě sama uloví. Někdy ji uloví ze shora z větve, jindy je schovaná někde dole. Až ji uškrtí, tak ji začne požívat směrem od hlavy až k ocasu. Vždycky to sleduju, líbí se mi, jak si pak zpátky nahazuje čelist. Věděli jste například, že hadi mají kvůli tomuto druhu obživy ( ten živočich je větší někdy i jak ten had) zvláštně uzpůsobený mozek a mozkovnu? Mozkovna jejich mozku je větší tak, aby v ní mohl mozek hada putovat při krmení tam, kde je zrovna místo. Co se týká výkalů, tak jsou to takové bílé tvrdé oválky.

Jak už víte, náše "hadice" se jmenuje Kjú. Sice nás neslyší, ale my ji tak oslovujeme. Hadi totiž neslyší. Vnímají totiž vibrace, mají dokonale vyvinuté čichové buňky a vedle nosních dírek mají až do strany "teplotní senzory". Jsou schopni rozeznat i tisícínové změny teploty. Hadi se totiž orientují podle tepla. Proto, když si lehnete a necháte hada puštěného, tam půjde tam, kde vidí teplo. Takže k Vám. A narovná se vedle Vás proto, že se tam cítí bezpečně a ohřívá se. V žádném případě to není o tom, že by Vás chtěl sníst! Had je totiž docela plaché stvoření, pořád si dává pozor. Takže je nejradši někde zalezlý, když může. Kjú už nám jednou utekla (nechali jsme omylem otevřené terárium) a hádejte kde byla - tam, kde je teplo. Byla schovaná za počítačem, který byl zapnutý. Kubovi jednou utekla i užovka a ta se, představte si, doplazila ze sklepa v baráku až ven ke psovi a spala u něj. Logické, bylo tam teplo.

Údržba terária není nijak složitá. Had musí mít vždy čistou vodu, musí mít dostatečnou vlhkost, proto se terárium pravidelně rosí. Navíc, tento had pochází z Afriky, kde je období sucha a pak dešťů, takže toto se navozuje i v teráriu. Když je období dešťů tak se rosí hodně, když je období sucha, tak málo. Je to velmi důležité pro budoucí plodnost. Doufáme, že se nám také v budoucnu podaří mít mladé - je to ale velice složitý proces, musíte mít inkubátor,aby se ta ti hadi vůbec vylíhli, ale nejdříve se musí povést páření a to taky kolikrát není zase tak jednoduché. Ono přírodu člověk nepřelstí=)

Tak to je asi tak všechno, co jsem chtěla o naší Kjú napsat. S oblibou ji sleduji, jak se v teráriu pohybuje a jak je vznešená. Opravdu, stačí si jen sednout a pozorovat. Rozhodně to není nic hrozného slizského, ale je krádně hedvábná a obdivuji, jakou má sílu a s jakou elegancí se pohybuje. Snad nám bude žít dlouho, různé prameny uvádí různou dobu žití, průměrně to je kolem 20ti let. Máte doma taky hada? Máte nějaké zkušenosti s hady? Budu ráda za všechny Vaše kometáře!

Přeji hezký večer,
Katy

nyní se můžete kouknout na foto:)

Kjú 25.9.2010, cca 30cm





Kjú a má sestra Suzie, 22.3.2011

Kjú 1.5.2011, 70 cm

Kjú 11.9.2011, 80cm


Kjú 1.1.2012 před svlékáním

Kjú jako náramek=) 19. 1. 2012

4 komentáře:

  1. ahoj
    my teda doma chovame hady a nektery veci by sis mela vic pozjistovat.
    --pokud muzu poradit tak je lepsi krmit malyma potkanama,bude se ji to lip skrtit
    --hada stresuje kdyz ho nekdo vytahuje a dava treba na postel,za krk atd..a pred svlekem vubec nevytahovat vubec maji rozostreny videni takze muzou ublizit i cloveku,
    --pro pareni neni dulezita vlhkost ale zimovani,a take mit vice samcu na jednu samici,nekdy se jim proste nechce
    my mame hadu celkem hodne(koralovky,uzovky,hroznyse)a behem 14dnu by se melo vyklubat dalsich 8 :)jinak jeste chovame sklipkany,gekony a stiry :)
    jinak hodne stesti v chovu L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Do článku jsem nepsala všechno co vím, neb by byl strašně dlouhý. Samozřejmě že to vím, že je to pro něj stresující ho vytahovat. Taky ji nevytahujeme pořád. A když jo tak opravdu jenom na chvíli, momentálně jsme ji neměla venku už tak měsíc. Co se týká toho krmení, to jsem ještě neslyšela, děkuji za radu. Máme doma takovou publikaci o Krajtách přímo,samozřejmě je pořád se co učit. Děkuji za komenář a rady! A ať se Vám vylíhnou krásní hadi... K.:)

      Vymazat
    2. Jinak ještě, přítel má doma dvě užovky, samici a samce, viděla jsem jak se pářili, pak kladla samice vajíčka,ale bohužel, nemáme teď prostředky na to abychom byli schopni vylíhnutí když to řeknu takhle. A sklípkana měl přítel také, ale před rokem umřel tak je už na zahradě.

      Vymazat
  2. Kjú je také japonsky 9

    OdpovědětVymazat

Autorská práva

Všechny mé fotografie, text, videa a celý obsah blogu je chráněn autorským právem. Obsah blogu nemůže být žádným způsobem použit nebo kopírován bez mého souhlasu. Totmujsvet ©2012-2014
All of my photographs and the blog content are copyrighted and all rights reserved. They may not be used or reproduced in any way without my explicit permission. Totmujsvet ©2012-2014